Tårta är en stor favorit!



Här är en variant med mandelmassabotten och lite extra hackade mandlar i och så är den övertäckt med gräddtoppar med smak av finaste päroncognacen (...jag hittade i gömmorna) och så kiwi som ni säkert redan listat ut.

Kan ju tänka mig smaken av denna kombination som jag dock inte fick möjlighet att smaka då den skulle på annat kalas och hur skulle det sett ut om jag först snott åt mig en bit?! haha fy fy fula tanke! :P




Och tja, vad har vi här då? :P Jo, detta är minsann ett ytterligare exemplar av den "lyckade kombinationen av choklad i olika form" haha och den har minsann olik form gäntemot den förstbakade varianten ;)

Denna härlighet kunde jag inte heller smaka av samma anledning som mästerverket ovan... men denna kombination av ingredienser har jag ju smakat på förut i varje fall... dock i en något annorlunda skepnad..

Tårtatårtatårta, det gillar jag såå mycket och säkerligen är det många av er som håller med mig! ;)
Eller vad säger du Nasse? ;) Kakor och tårtor i rediga lass!

Hälsningar från Iors (Chrhulies) tårtverkstad!

Det blev trillingar:)

Lördagen till ära så bakade jag faktiskt:) Det var ett tag sedan men nu var det banne mej dags med påfyllning i kakkylskåpet:)



Dessa vart hur mumsiga som helst! Hallonsylt, choklad och mandlar gjorde susen:)

Tjingeling alla glada:)
C


Nu vet jag, det är kakor i ugnen inte bullar...

Mmmm... doften börjar reta mitt luktsinne! Snart födds de....!!! Om exakt 3 minuter närmare bestämt:):)
Vilken underbar längtan!!!

Hej på dej Chrhulie! Kom hem till mej och smaka:)


Lyckad kombination av choklad i olika form!


Understa lagret består här av en kladdkaka med fyllig chokladsmak med hackad daim. Sedan ett lager av jappchokladmousse och däruppepå vilande en krispig marängbotten med ett stelnat chokladtäcke och sedan lite dekoration i form av ytterligare chokladmousse och siktad kakao. Så söt och mäktigt god!

Nu har jag faktiskt fått ihop ett alldeles egetkombinerat recept ;) men jag har dock inte bestämt den optimala mängden mousse, men jag tippar på att den minsta andelen av ingredienserna till mousset räcker gott för så är det på denna fina tårta (som jag dock aldrig fick till att smaka då den var ämnad åt en kompanjon) :) Men utseendet tyder på det ;)

Chokladtårtan som liksom har allt
- en riktig höjdare må jag säga!

Kladdkaka med daim
2 ägg
2 dl socker
100g smör
0,6 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
1 st. dubbeldaim
(ev. en aning smör till smörjning av formen samt kokos att strö med.)

Maräng med chokladtäcke
2-3 äggvitor
0,75-1 dl socker
minilite ättiksprit
+25g blockchoklad

Jappmousse att lägga emellan
80-100-125g mörk choklad
1 st. duppeljapp
2-3 äggulor
1,5-2 msk socker
ev. minilite salt
2-3 dl vispgrädde

Cirkapris på ingredienserna: 55 kr. Ugnstemperatur: 200˚C respektive 100˚C. Tid att arbeta: 2 timmar.

Såhär får du ihop det

Börja med daimkladdkakan och då först med att sätta ugnen på 200˚C och därefter med att smälta smöret i en kastrull. Vispa enkelt ihop ägg och socker i en bunke för att sedan fylla på med kakao, vanilj, lite mjöl --> vispa/blanda. Ha sedan i smöret och resten av mjölet --> för att sedan blanda ihop det hela till en garanterat snygg och slät smet. Häll denna i en smord och kokos:ad form med löstagbar kant. Hacka daimen och strö den över smeten. In med den i mitten av ugnen och sänk värmen till 100˚C efter 5 min och tag ut den när den fortfarande är märkbart krämig efter ytterligare en sådär 5 min. (Stäng inte av ugnen om du nu skulle få för dig det.)

Sedan står marängfixandet på tur. Vispa äggvitorna, ättikspriten och det mesta av sockret till en fast kräm så att skålen går att vända uppochner utan att det knappt rör sig. Häll i resterande andel socker och vänd ner det. Bred marängsmeten på ett bakplåtspapper i en något mindre diameter än kladdkakan och ställ i ugnens mitt i 1,5 timmar. Stäng sedan av ugnen, men låt gärna marängen stå kvar och ”torka”.

Därefter görs moussen. Hacka chokladen och jappen för att sedan smälta dessa komponenter i ett vattenbad och rör då hela tiden (dock behöver inte jappen vara helt smält). Vispa samman äggulor och socker fluffiga i en bunke och tillsätt här chokladsmeten. Vispa grädden hård i ytterligare en bunke och vänd sedan ner den lite i taget i den bruna smeten. Ställ in den fluffiga härligheten i kylen någon timme och gör under tiden chokladtäcket på marängen.

Smält ca 25g blockchoklad i ett vattenbad och pensla på marängbottnen och strö gärna på något fint och gott och låt svalna och stelna.

Sedan är det hopsättning som gäller och då placeras den finfina och nedkylda kladdkakan underst på ett trevligt fat, därefter allt härligt mousse (lite kan dock sparas till att sedan spritsas på). Lägg på marängen (och spritsa ev. på den sista moussen längs dess kant). //Av Christina

 

Hälsningar sååå goda! :)


RSS 2.0